Følg DermaBelle på Facebook
Forside Behandlinger Produkter Klinikken Værdier Gavekort Spa & wellness
Vis Dermabelle på kort
Book online
In english
 Artikler
     Ilt. Sundt eller gift?
     Usunde antioxidanter?
     Telomerer og torsk!

Kvinde der spiser en rå fisk Spis flere fisk! Det er godt for telomererne.

Et hurtigt råd til de utålmodige!

Til glæde for de der synes, at denne artikel er for lang, og er utålmodige efter konklusionen, så starter vi her med det gode råd. Spis flere fisk. Spis endnu flere fisk. Spis rigtigt, rigtigt mange fisk. Men hvis du vil vide, hvorfor fisk er endnu sundere end du allerede troede, så må du læse artiklen. Og ja den er lang, men det er fordi emnet ikke er helt simpelt. Til gengæld er det spændende og vigtigt.

Telo hva' for noget?

Telomer, hvad er det for noget? Hvis ikke du allerede har hørt om telomerer, så kommer du snart til det. For telomerer er et hot emne i skønhedsindustrien. Så lad os starte med at se på, hvad telomerer er for en størrelse. Måske ved du allerede, at hver eneste af de milliarder af celler, der tilsammen udgør dig, indeholder en komplet kopi af dine arveanlæg - dine gener. Disse gener er gemt i form af kromosomer, og hvert kromosom består i hovedsagen af et eneste langt, langt, langt molekyle - et mange millioner atomer langt tyndt DNA-molekyle. Og i hvert ende af DNA-molekylet er der så et telomer. Telomeret er egentlig bare en forsættelse af DNA-molekylet. Men hvor den midterste del af DNA-molekylet med dine arveanlæg består af vekslende sekvenser, så består teleomeret bare af den samme kort sekvens gentaget tusindevis af gange.

Kromosom med telomerer

Telomeret. Endestykket på DNA-snørrebåndet!
Man ser ofte telomeret sammenlignet med de små plastik endstykker på et snørrebånd. Og den sammenligning er ikke så tosset. For ikke alene er DNA-molekylet langt og tyndt som et snørrebånd og telomeret placeret for enderne lige som plastikstykkerne på snørrebåndet, - telomeret har faktisk også samme funktion som plastik endestykkerne på snørrebåndet. Lige som snørrebåndets plastikendestykker holder sammen på snørrebåndet og forhindrer, at det trævler op, så holder telomeret sammen på DNA-molekylet.

Telomerer. En løsning med et problem!

Og hvad menes der så med, at telomeret holder sammen på DNA-molekylet? Jo sagen er, at telomeret er naturens løsning på et problem, der opstår når cellerne skal dele sig. Og de fleste celler har brug for at dele sig. Dine hudceller deler sig f.eks., så din hud kan fornys og ikke er slidt igennem til muskler og ben i løbet af et par måneder. Og dine fedtceller deler sig, så der bliver flere fedtceller til at oplagre overskydende fedt - hvad vi så ikke er så glade for. Men når dine celler deler sig, så skal der også laves en ny kopi af DNA-molekylerne med arveanlæggene, så den nye celle kan få sin egen kopi. Og her er der et lille problem. Sagen er nemlig, at kopiering af DNA i en celle sker på måde, så de yderste ender af DNA-molekylet ikke kopieres. Arveanlæg placeret for enderne af DNA-molekylet vil herved blive ødelagt, og den nye cellekopi vil ikke kunne fungere. Men, her kommer så telomeret til undsætning. Telomeret indeholder ingen arveanlæg men bare utallige gentagelser af denne sammen lille betydningsløse sekvens, og derfor sker der intet ved, at telomeret bliver lidt kortere i den nye DNA-kopi. Voila problem solved, bare ved at have et telomer placeret for hver ende af DNA-molekylet!

Og så problemet med telomerer!

En ny gummmisko og en gammel med slidt snørrebånd.

Det er med DNA og telomerer som med snørrebånd. Med alderen slides endestykkerne af, så snørrebånd og DNA går i stykker!
Løsningen med at placere et telomer for enden af DNA-molekylet har bare et lille indbygget problem. Når telomeret bliver en lille smule kortere, hver gang en celle deler sig, så vil telomeret til sidst være helt væk, og så kan cellen ikke dele sig mere og dør. Se det er jo trist. Ikke flere nye fedtceller til at lagre flødeskumskagerne, men heller ikke flere nye hudceller til at forny din hud og producere elastin og kollagen. Huden bliver slap, glansløs, tynd og rynket. Alt det vi ikke ka' li'!
Men der er faktisk nogle celler, hvor telomeret ikke bliver kortere, når cellerne deler sig. Kønscellerne for eksemple, altså ægceller og sædceller. Her bibeholder telomeret sin længde når der dannes kønsceller, og heldigvis for det. For ellers ville vores børn fødes med kortere telomerer end os, og vores børnbørn med endnu kortere telomere. Men hvordan gør kønscellerne det? Hvad er det for et trick de kan, så telomeret bevarer sin længde? Svaret hedder telomerase. Telomerase er et enzym, der forlænger telomeret, og det er telomerase der er på arbejde i kønscellerne.

Telomerase. Kilden til evig ungdom?

Nu er det så, at den kvikke får noget, der lyder som en rigtig god ide. Hvis telomerase virker i kønsceller, så virker det vel også i hudceller. Vi kommer telomerase i hudcremen og vil herefter altid have hud som en 15 årig. Så er det problem virkelig løst én gang for alle. Og der er da også allerede producenter, der har sendt hudcremer med telomerase på markedet. Prisen er ca 10.000 gode danske kroner for en krukke! Men som du måske nok allerede har gættet, så er tingene ikke klaret helt så let. Der er to helt oplagt problemer med en hudcreme med telomerase.
For det første er vores huds primære opgave at holde substanser fra omverden ude fra vores kroppe. Og den opgave klarer huden rigtigt fint. Især har store molekyler ikke en chance for at trænge igennem huden, og telomerase er et rigtigt, rigtigt stort molekyle. Og inde i kroppen har cellemembranen samme opgave, nemlig at holde fremmede stoffer ude af cellen, og et telomerase molekyle vil aldrig kunne komme ind i cellen. Det andet problem er endnu større. Sagen er nemlig at alle celler allerede indeholder telomerase i rigelige mængder. Det får bare ikke lov at arbejde, - det er ikke aktiveret. Telomerelængdens manglende vedligeholdelse skyldes lige så lidt manglen på telomerase i cellerne, som mænds manglende shopping efter håndtasker skyldes manglen på lædervarebutikker.
Håndcremer med telomerase er en absurd ide, og kun noget man skal købe, hvis man har så mange penge, at virkelig ikke ved hvor man skal gøre af dem.

Er telomerase-aktiverende stoffer løsningen?

Den næste gode ide, der kan ramme en kunne så være følgende. Hvis der er telomerase i cellerne, så kan vi vel gøre noget for at aktivere den? Og der findes virkelig stoffer, der tilsyneladende kan sætte gang i aktiveringen af telomerase. Der er f.eks. nogle meget, meget dyre cremer på markedet med stoffet TA65 udvundet af en bestemt planterod, hvor nogle undersøgelser indikerer, at stoffet tilsyneladende kunne have en vis aktiverende effekt af telomerase.
Men inden man styrter ned i nærmest kiosk og spørger efter hylden med TA65, så er der lige et par ting at overveje.

Telomerlængde og kræft!

Der er faktisk andre celler end kønsceller, der har fundet ud af at aktivere telomerase enzymet og derved undgå telomerforkortelse og skaffet sig evigt liv. Mest fremtræden er kræftceller, - cancer. Kræftceller bevarer telomerlængden og kan derved blive ved at dele sig og sprede sig som kræftsvulster. Så måske er mekanismen med telomerforkortelse ikke bare en kedelig bivirking ved den måde vores celler deler sig på. Der eksisterer også den mulighed, at telomerforkortelsen er organismens måder at beskytte sig mod kræft. Forskningen ved endnu kun meget lidt om disse ting, men at telomerforkortelse beskytter mod kræft er en teori, som en del forskningsresultater synes at støtte.
Der er også den mulighed at telomerforkortelse yder en mere indirekte beskyttelse mod kræft, men også mod andre sygdomme. Når cellerne bliver ældre opsamler de flere og flere fejl i det DNA, der udgør cellernes arveanlæg. Og muligvis er det slet ikke ønskeligt for organismens sundhed, at sådanne gamle celler med mange DNA-skader bliver ved med at dele sig. Her sørger telomerforkortelsen for, at gamle celler ikke længere kan dele sig og videregive sine skadede arveanlæg.
At stoppe telomerforkortelsen med telomerase-aktiverende midler kan med andre ord vise sig at gøre lige så meget skade som gavn. Eller muligvis endda en del mere skade end gavn.

Telomerforkortelse. Årsag eller virkning?

Hos mennesker og andre pattedyr bliver telomeret kortere jo ældre vi bliver. Men sådan er det ikke hos alle dyr. Der er blandt andet visse havfugle, hvor telomeret ikke synes at forkortes gennem livet, men disse fugle dør jo alligevel af alderdom. Og blandt pattedyr er det ikke sådan, at de arter med længst telomerer har længst livslængde. Faktisk er det lige modsat. Pattedyrene med kortest telomerlængde har den længest livslængde. Det kan jo nok få en til at spørge sig selv, om telomerforkortelsen virkelig er årsagen til aldringen eller om telomerforkortelsen i virkeligheden bare er et symptom på aldringen.
Denne ide synes også at støttes af, at undersøgelser tilsyneladende ikke viser en sammenhæng mellem telomerlængden og en persons fysiske aldringstegn. På den anden side, så har laboratorieforsøg, hvor man gav telomerforlængende behandling til mus, vist, at man herved kunne vende visse aldringstegn hos musene. Så der er resultater der peger begge veje. Og sådan er videnskab i modsætningen til reklamens verden. Især når vi beskæftiger os med ny viden , - vi ved intet klart.

Og hvad skal du så gøre?

Er du forvirret efter denne omgang. Det er der ikke noget at sige til. Videnskaben giver dig ingen tydeligt svare på, hvad du skal gøre. Prøve med telomerforlængende behandlinger og produkter eller ej? Det er svært at vide.

Foruden telomerase-produkterne, så skal vi nok forvente at se en del flere telomerase-aktiverende produkter i stil med TA65 produkterne på markedet. Men især skal vi nok forvente at se en hel del produkter, der taler om at pleje stamceller, nære telomerase processen, styrke cellernes telomeraktivering og lignende markedsførings-formuleringer. Faktisk er der allerede en del cremer som disse på markedet, og fælles for dem er, at ingen af dem indeholder stoffer, der har en påvist telomeraseaktiverende effekt. De virker stort set via samme mekanismer som alle andre hudcremer, men i markedsføringen af dem anvendes nogle vage forklaringer om udokumenterde virkningsmekanismer, hvor der snakkes om telomerer.
Uden at sige for meget, så synes reelle effekter at være langt mindre vigtige, end at få skabt en mulighed for at bruge ordet telomer i markedsføringen. Telomerer er det nye hotte begreb, og markedsføringsafdelingerne kræver at få en creme, hvor de kan anvende ordet telomer i annoncerne.

Men hvad skal du så gøre. Jo heldigvis er det sådan, at der et produkt, der har en påvist telomerbevarende effekt, og hvor der eksistere ekstrem solid dokumentation for at det ikke har skadelige bivirkninger, tværtimod. Og så er det oven i købet relativt billigt.

Farmors gamle torskelevertran redder dagen, - igen, igen!

Ristet brød med røget torskelever

Røget torskelever. En førstklasses kilde til omega-3 fedtstof!
Og vidunderproduktet er omega-3 fedtstoffer. Altså dem du finder i fiskeolie. Der er flere undersøgelser der dokumentere, at stor indtagelse af omega-3 gør, at telomereret ikke forkortes. Sandsyndligvis ved at modvirke den betændelsesagtige tilstand som usunde fedtstoffer medfører. Altså ikke ved en direkte telomerase-aktiverende effekt, men som et resultat af en mere grundlæggende forbedring af cellernes sundhed.
Æske med Beyound Wishes Omega Woman skin+ kosttilskud Omega Woman skin+ kosttilskud fra Beyond Wishes. Også en førstklasses kilde til omega-3 fedtstof!
Så foruden at beskytte dig mod hjerte-kar sygdomme så bevarer omega-3 altså også dine telomerer. Og det ikke bare i din hud, men i hele kroppen, - i hvert eneste væv, legemsdel og organ. Det er da godt nyt!

Og så er vi tilmed helt sikre på, at der ingen uheldige bivirkninger er, da der er folkeslag, der i årtusinder har baseret der kost på næste udelukkende produkter fra havet med stort omega-3 indhold.

Men du skal spise rigtigt meget omega-3 for at få den beskyttende virkning på telomerlængden. Faktisk en del mere omega-3 end der skal til for at beskytte mod kredsløbssygdomme. Omega-3 får du, som du sikkert ved, fra fede fisk. Og det skal være vilde fisk. Opdrætsfisk indeholder typisk kun en tredjedel så meget omega-3 som vilde fisk, da opdrætsfisk oftest fodres med proteiner fra landbrugsprodukter.
En rigtigt god kilde til omega-3 er f.eks. torskelever, hvor op mod en tredjedel af vægten udgøres af omega-3. Nogle synes, at røget torskelever på et godt stykke ristet brød er en delikatesse. Er man ikke til den slags, så er der heldigvis også gode kosttilskud.
Vi kan anbefale omega-3 kosttilskuddet fra den nordisk udviklede Beyond Wishes serie, hvor du får et højkvalitets kosttilskud med højt indhold af letoptagelig omega-3 sammen med mange andre essentielle næringsstoffer, så du kan holde dine telomerer lange og unge.