Følg DermaBelle på Facebook
Forside Behandlinger Produkter Klinikken Værdier Gavekort Spa & wellness
Vis Dermabelle på kort
Book online
In english
 Ansigtsbehandling
 SkinPen
 Diamant peeling
 Make-up, bryn/vipper
 Eyelash extensions
 Kropsbehandling
 Kropsindpakninger
 Hårfjerning/Voks/Tråd
 Hænder/fødder/negle
 Massage
 Spraytan/Selvbruner
 Skønhedsdage
 Tandblegning
 Ultralipo figure toning
     Ultralipo behandling
     Ultralyds kavitaion

Er "ultralyds kavitation" ikke bare noget der findes i reklamer?

3d-lipo ultralyds figure toning maskine Nej, ultralyds kavitation er bestemte ikke bare noget som smarte reklamefolk har fundet på. Faktisk er det et velkendt fysisk fænomen som er opdaget og beskrevet af fysikere, og som har en mængde tekniske anvendelser.
Af størst relevans i forbindelse med ultralyds bodytoning kan nævnes, at man inden for plastikkirugien nogle steder bruger ultralyds kavitation til at flydendegøre fedtvæv før fedtsugning.
Men ultralyds kavitation anvendes f.eks. også i stor skala i industrianlæg til at nedbryde planteceller ved produktion af biobrændstof. Og planteceller er endda en væsentligt mere hårdføre og vanskelige at nedbryde end fedtceller.

Men hvad er "ultralyds kavitation" så for noget?

At forklare hvad ultralyds kavitation er kræver lidt forklaring. Men så vanskeligt er det nu heller ikke at forstå.

Kavitation er faktisk når koldt vand koger!
Man laver mad på et bjerg
Det kræver tålmodighed at koge æg oppe på et bjerg.
På grund af det lave lufttryk koger vandet ved en lavere temperatur.
Måske ved du, at det tager længere tid at koge et æg, hvis du er oppe på et bjerg. Det er fordi lufttrykket er lavere oppe på bjerget, og i det lavere lufttryk koger vand ved en lavere temperatur. Det kogende vand som æggene ligger i er altså koldere end de 100 grader celcius vi er vant til for kogende vand, og det er derfor nødvendigt at koge æggene længere for at få det perfekte blødkogte æg.
Man laver mad på et bjerg
Propel med kavitationsbobler.
Propellen snurrer så hurtigt gennem vandet, at trykket sænkes, og vandet begynder at koge.

Måske ved du også, at det der holder en flyver oppe i luften er, at vingerne er flade på undersiden men buede på oversiden. Det betyder, at den luft der bevæger sig hen over vingen skal bevæge sig en længere vej, og det resulterer i et lavere lufttryk i luften lige over vingen, og på den måde bliver vingen - og dermed hele flyet - nærmest suget opad. Sådan er det alle steder, hvor luft eller vand bevæger sig hen over en buet overflade. Trykket i luften eller vandet bliver mindre over den buede overflade; og hvis en vand bevæger sig rigtigt hurtigt hen over en buet overflade så bliver trykket rigtigt lille. Faktisk kan trykket blive så lille at vandet begynder at koge selv om det ikke er blevet varmet op, da vand jo koger ved en lavere temperatur, når trykket er mindre.
Det kan man faktisk se når en bådpropel snurrer hurtigt rundt gennem vandet. Så bliver trykket omkring de buede propelblade så lille, at vandet begynder at koge og der dannes bobler af fordampet vand. Dette fænomen, med at der dannes bobler i vandet fordi trykket bliver lille kaldes kavitation (så mangler vi bare det med ultralyden).

Man laver mad på et bjerg
Propel med kavitations skader.
Sammenfaldet af de små kavitationsbobler slår stålet i stykker.

Kavitation slår hårdt, rigtigt hårdt!
Kavitation omkring en bådpropel viser faktisk meget godt, hvorfor kavitation kan nedbryde fedtceller. Når der opstår kavitation omkring en bådpropel, så bliver den nemlig helt slidt og beskadiget - nærmest som om et lille dyr har gnavet af den. Det er fordi de flest kaviationsbobler falder sammen (imploderer) meget hurtigt efter at de er dannet, og det gør de utroligt nok med en sådan kraft, at der faktisk slås små stykker stål af bådpropellen, - og det selvom kavitationsboblerne kun er få millimeter store.

Lyd kan også lave kavitationsbobler!
Men kavitation kan også opstå på andre måder, end ved at bevæge ting hurtigt gennem vandet. Lyd kan også bruges til at skabe kavitationsbobler. Lyd er faktisk bare områder af hørt og lavt tryk der bevæger sig gennem luften (eller gennem vand). Det er det der kaldes lydbølger.
Så hvis man sender de rette lybølger gennem vand, ved at placere en højttaler i vandoverfladen, så kan man faktisk få lydbølgerne til at skabe områder i vandet, hvor trykker er så lavt, at vandet koger, selvom det ikke er varmet op. Så får man altså kavitationsbobler i vandet, og da kavitationesboblerne er dannet ved hjælp af lyd, så kalder man det for ultralyds kavitation.
Man laver mad på et bjerg
Lyd er bare områder vekslende områder med højt tryk og lavt tryk, der bevæger sig fremad.
Det gælder både i luft og i vand.

Du er i virkeligheden bare en stor sæk vand!
Et menneske betår i virkeligheden, for hovedparten mest af vand. Vand der enten flyder rundt mellem dine celler, eller som for størstedelens vedkommende fylder dine celler ud. Så set fra en lydbølges synspunkt er et menneske i virkeligheden bare en stor sæk vand. Hvis man ved hjælp af en højttaler sender de rigtige lydbølger ind i en menneskekrop, så vil der derfor også dannes kavitationsbobler inde i kroppens væv. Kavitationsbobler der meget hurtigt falder sammen (imploderer) med en kraft, der godt nok er meget lokalt begrænset, men også ganske kraftig. Kraftig nok til at få fedtceller til at briste og nedbrydes.

Vi opsummere.
Hvad der sker når 3d ultralip apparatet anvendes er altså følgende,

  • En speciel højttaler i ultralydshovedet sender lydbølger ind i fedtvævet.
  • Lydbølgerne skaber områder i fedtvævet hvor trykket er så lavt, at der dannes kavitationsbobler.
  • Når kavitationsboblerne falder sammen (imploderer) slås fedtcellerne i stykker. Cellemembranen ødelægges.

Men er det ikke farligt?!

Men hvis kavitationsbobler ligefrem kan slå stål af en skibspropel, er det så ikke farligt med kavitationsbobler inde i kropsvævet, kunne man nok få lyst til at spørge!
Svaret er nej. Man skal huske på, at en stor skibsmotor er meget, meget kraftiger og giver langt mere energi end ultralydshovedet på 3d ultralipo apparatet. De kavitationsbobler som 3d ultralipo apparatet danner i fedtvævet er mikrobobler, der er langt mindre end boblerne omkring bådpropellen. Mikroboblerne vil derfor kun ødelægge de nærmeste fedtceller lige omkring sig og ikke andet. Mere har de ikke energi til, og du er defor helt uden for farezonen.